Painoliivi koiralle

Paljon tulee mietittyä sitä, saako koira riittävästi liikuntaa. Onko liikunta monipuolisesti kuormittavaa tai onko se koiralle sopivaa tai mielekästä tekemistä? Koiraharrastuksiin liittyen olen huomannut, että autottomuus tuo kyllä rajoitteita siinä mitä ja milloin koiran kanssa voi harrastaa. 
Mini on todella innokas uimari ja koiraa mielellään veisin säännöllisesti uimaan tai vesijuoksemaan. Tähän soveltuvat paikat ovat kuitenkin sen verran kaukana, että julkisilla toiselle paikkakunnalle uintireissulle lähteminen ei nyt vain mitenkään ole vaihtoehto. Näillä paikoilla tarkoitan niin sanottuja koirauimaloita, jossa voi varata joko omatoimivuoron tai ohjatun tunnin. 
Myös taakanveto olisi yksi aktiviteetti, mitä haluaisin Minin kanssa tehdä. Eihän koiraa pelkällä fyysisellä ”aivot narikkaan” -tyyppisellä liikunnalla väsytetä, mutta se olisi todella tervetullut lisämauste liikuntapalettiin. Kyllähän sitä taakanvetoa voisi lähteä tekemään itse kyhätyillä varusteilla kokeilumielessä. Vaarana tässä on se, että Mini lähtee tekemään kaiken heti sata lasissa ja riski, että koira loukkaa itsensä tai tulee pahempia lihasrevähdyksiä, on suuri. En halua edes kokeilumielessä koiran kanssa testata mitään köyhän miehen virityksiä, varsinkin kun oma kokemukseni hommasta on täysi nolla.
Taakankantoa olin ajatustasolla miettinyt, sillä sen voi toteuttaa missä vaan ja koska vaan. Kaupungilla perus lenkillä tai maastoon lähtiessä. Olin ajatellut, että pitää varmaan tilata jostain koiralle sopiva satulalaukku, johon sitten laittaa tavaraa kannettavaksi. Hävettävän kauan minulta meni, ennen kuin tajusin vain googlata suoraan ”koiran painoliivi”. Ja sieltähän niitä löytyi.
Ensimmäisenä osumana tuli verkkokauppa Vietti&Vaisto, jonka sivuilta löytyi kattava selostus koiran painoliivistä, sen käytöstä, hyödyistä ja muuta informaatiota. Pienen silmäilyn jälkeen päädyin liivin sieltä tilaamaan.
Tilasin painoliivin aloitussetin, johon kuuluu itse liivi sekä 12 painoa, joiden maksimipaino on  3,2 kiloa. Setin mukana tulevien painojen määrä vaihtelee koottain.  Painoja saa ostettu myös erikseen lisää. Aloitussetti Minin koossa maksoi 125 euroa. 
Minillä on maastokuosinen liivi koossa M. Se vaikutti aluksi vatsan ympäriltä vähän isolta, mutta liivissä on sekä tarra- että pikalukkokiinnitys, joten itseasiassa liivi istuu hyvin ja on riittävän jämäkkä. Toinen kiinnitys tulee rinnalle, jossa myöskin tarra- sekä pikalukkokiinnitys.
M/L-koon liivissä taskuihin mahtuu yhteensä 24 palaa eli tällä liivillä voi kokonaisuudessaan kantaa painoa 6,4 kilon verran. Sellaista voimankasvattamista, jota esimerkiksi taakanveto tarjoaa, ei tämä liivi mahdollista, mutta kyseessä onkin kaksi täysin erilaista toimintaa, vetäminen ja kantaminen.
Aloitin Minin kanssa liivillä niin, että 30 minuutin aamulenkillä oli ensin kaksi palaa, jolloin paino oli suunnilleen puoli kiloa. Koiran liikkeisiin liivi ja kevyesti kasvanut kuorma ei vaikuttanut. Painoliivi on nyt ollut mukana suunnilleen kolmella lenkillä viikossa. En ole mikään koirien lihaskuntoekspertti ja Mini ei ole vastaavaa koskaan tehnyt, joten päätin ottaa varman päälle ja aloittaa pehmeästi. 
Liivi on ollut käytössä nyt kolmisen viikkoa ja tällä viikolla noin 40 minuutin lenkillä koiralla oli painoa liivissä 1,5 kilon verran. Tarkoitus ei ole näännyttää koiraa lenkillä, mutta liivi myös vähän hillitsee näin kevään korvilla lisääntyneitä menohaluja hajujen perässä. Koirasta siis näkee, että nyt pitää tehdä fyysisesti enemmän lenkillä töitä. 
Painoja olen lisännyt lähimpänä selän keskiosaa oleviin taskuihin. Sinne mahtuu yhteensä 12 palaa ja nyt on käytössä kuusi. Nyt ajattelin, että koitan lisätä vielä painoliivin kanssa tehtyjä lenkkejä ainakin neljään kertaan viikossa. Verkkokaupan sivuilla neljä kertaa viikossa oli suositus, mutta tietenkin tähän vaikuttaa kuorman määrä, lenkin pituus, maasto ja koiran kunto. Tämä vaatii vähän suunnittelua, sillä koiralle pitää saada myös kevyempiä päiviä taakankannon, tokon ja agilityn oheen. 
Minillä on nyt muutenkin menossa jokin todella kiihtynyt kausi. Koirille räyhääminen alkaa olemaan aika lailla kautta linjan historiaa, mutta nyt sitten kovasti kiinnostaisi jahdata rullalautoja, traktoreita, junia ja rekkoja. Aktiivinen vastaehdollistaminen siis jatkuu ja tämän lisäksi tarkasti seuraan, että koira saa riittävästi liikuntaa, mutta myös palautumista ja lepoa, jottei käytöksen kierre johdu päälle jääneestä ylivirittyneestä tilasta. Toki jos itse olen stressaantunut tai ”ylivirittynyt”, menettää kaikki edellä mainitut asiat merkityksensä, sillä koira elää niin vahvasti emäntänsä olemuksen mukaan.
Verkkokaupasta löytyy muuten myös paljon muuta koiraharrastamiseen liittyviä varusteita, kuten taakanvetovaljaita, koulutukseen ja palkkaukseen sopivia leluja, remmejä, pantoja, tavallisia valjaita ja lisäravinteita.
Painoliivi on muuten mahdollista tilata myös mittatilauksena 20 euron lisähintaan, jos koira on kokonsa ja mittasuhteidensa puolesta väliinputoaja. Minillä on tosiaan ihan valmis hyllykoko ja Minin mitat ovat seuraavat: 45 cm kaula, 75 cm rinnanympärys etujalkojen takaa, 68 cm vyötärö ja 60 cm selänpituus. Painoa koiralla on 25 kiloa.
Epäilen kyllä vahvasti, että osa mitoista ei ole nyt aivan tarkat, mutta noilla mitoilla olen koiralle varusteita tilannut ja suunnilleen aina on nappiin mennyt. Tiiviille lihaksikkaalle koiralle on hankala ostaa esimerkiksi valjaita, sillä usein kokojen perusteluissa käytetyt rotusuositukset eivät toimi hyvänä indikaattorina. 
Liivin toimitus kesti noin pari viikkoa, eli mahdottoman kauaa ei liiviä tarvitse odotella! Samassa yhteydessä tilasin grip-käsilenkin, joka lähetettiin minulle erikseen jo muutaman päivän sisällä ilma erillisiä kuluja. Todella hyvää ja henkilökohtaista palvelua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s