Komennot ja niiden vaatimukset osa 2 – istuminen

Mini osaa välillä istua ja välillä ei. Välillä käsky uppoaa jo ensimmäisestä tavusta kun toisissa tilanteissa taas tuntuu, että puhuisin koiralle aivan jotain vierasta kieltä.
Miksei koira tottele? Minin tapauksessa kyse ei ole silkasta tottelemattomuudesta vaan siitä, että käskysana ei ole vielä riittävän vahva, jotta koira pystyisi sen ongelmitta toteuttamaan kaikissa tilanteissa. Näitä voivat olla erilaiset ympäristöt, etäisyydet, häiriötekijät (ihmiset, koirat, kulkuneuvot, lelut, ruoka, ”tuo tuoli oli edellisellä kerralla toisessa nurkassa”jne.). Myös ohjaajan olemus, sijainti ja asento voivat vaikuttaa. Jos koira on edessäni, täysi huomio minussa ja minulla on palkka kädessä, koira pystyy suorittamaan istu-käskyn 100% kymmenen toiston sarjassa.
Jos istun sohvalla, sisälle tulee joku toinen henkilö ja huudan koiralle ”istu”, on hyvin todennäköistä ettei koira istu. Istuminen on Minille itse asiassa haastava käsky varsinkin silloin, kun into on piukassa. Kyllähän sitä itsekin innostuneena ja jännittyneenä ennemmin kävelee edestakaisin ja nousee seisomaan kuin istuisi rauahllisesti.  
Istu-käskyä treenataan päivittäin. Se mikä käskyn treenaamisessa on haastavaa, on oma johdonmukaisuus. Ei riitä, että koira istuu vaan se pitäisi myös aina johdonmukaisesti joko vapauttaa käskyn alta tai ketjuttaa se seuraavaan toimintaan. Tämä on itselläni se asia, jossa ehdottomasti pitäisi petrata. Ei voi olettaa koiran vain istuvan maailman hamaan asti, jos itse on epämääräinen siitä, milloin istu-käsky vapautuu tai muuttuu toisenlaiseksi toiminnaksi. Tällöin siitä vain tulee asia, jonka koira nopeasti tekee ja lähtee jo uudestaan omiin touhuihinsa.
Kotona ja hallilla ollaan treenattu nyt istumista 10, 15 ja 20 sekunnin pätkissä niin, että olen paikallaan koiraa vastapäätä sekä liikun edestakaisin. Hallilla ollaan harjoiteltu myös pienillä häiriötekijöillä kuten skeittilaudalla, joka rullaa ohitse tai pallo jota heitetään tai vieritetään ohitse. Rullalauta kaupunkiympäristössä on ehdottomasti se haastavin muutenkin.
Onnistuneiksi sarjoiksi olen laskenut kymmenen toiston sarjan, joka onnistuu 80 prosenttisesti. Vastaavia sarjoja olen tehnyt kerralla kahdesta neljään. Tämän jälkeen ajan voisi tuplata tai triplata, eli tarkoitus ei ole mennä sekunti kerralla samat kuviot. Miniltä en ole testannut maksimiaikaa siihen, että mitä se pisimmillään pystyy istumaan paikallaan. 
Haastavaa on myös ollut se, etten ole ihan osannut päättää, vaadinko koiralta koko istumisen ajan katsekontaktin vai voiko koira samalla tarkkailla ympäristöään. Aluksi nyt tavoite on se, ettei koira liiku, eli toistaiseksi menemme sillä ja lisätään kontakti sitten kun homma alkaa sujumaan.
Mini tarjoaa lyhyillä 10-15 sekunnin pätkissä koko suorituksen ajan katsekontaktia, mutta ajatus herpaantuu nopeasti jos tulee jokin ääni tai toinen henkilö samaan tilaan. Tällä hetkellä on kuitenkin tärkeämpää, että koira tottelee varsinaista istu-käskyä j takapuoli pysyisi maassa.
Tällaisia ajatuksia istumisesta tänään.

Valjaat – Musti ja Mirri Feel Sturdy koko M
Nahkaremmit – Musti ja Mirri 
(linkit ei affiliate linkkejä)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s